Duel Nemecka a Poľska skončil 0:0,remíza potvrdila elimináciu Ukrajiny

17.06.2016 Celý región

St. Denis 16. júna (TASR) - Štvrtkové večerné stretnutie základnej C-skupiny Nemecko - Poľsko sa na futbalových majstrovstvách Európy skončilo nerozhodne 0:0. Úradujúci majstri sveta síce na Stade de France v St. Denis opanovali rôzne štatistické ukazovatele, ale nedokázali si vypracovať vyložené gólové príležitosti. Pred ich bránkou dvakrát v dobrej šanci nepochodil Arkadiusz Milik.

Obidve reprezentácie majú po dvoch vystúpeniach v tabuľke "céčka" na konte štyri body. Nemci na úvod zdolali Ukrajincov 2:0, Poliaci si so Severnými Írmi poradili tesnejšie 1:0. Remíza potvrdila elimináciu Ukrajiny, ktorá predtým podľahla Severnému Írsku 0:2 a stala sa prvým vypadávajúcim národným tímom z EURO 2016.

Nemecko a Poľsko na seba narazili aj v kvalifikácii o postup na tento šampionát, vtedy si rozdelili po víťazstve. "Bielo-červení" sa naďalej môžu pýšiť iba jediným nemeckým skalpom. Program "céčka" vyvrcholí v utorok 21. júna od 18.00 h zápasmi Ukrajina - Poľsko a Severné Írsko - Nemecko.

C-skupina, 2. kolo:

Nemecko - Poľsko 0:0

Rozhodovali: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), ŽK: 3. Khedira, 34. Özil, 67. Boateng - 45. Maczynski, 55. Grosicki, 90.+ Peszko

Zostavy:

Nemecko: Neuer - Höwedes, Boateng, Hummels, Hector - Kroos, Khedira - Müller, Özil, Draxler (72. Gomez) - Götze (66. Schürrle)

Poľsko: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jendrzejczyk - Blaszczykowski (80. Kapustka), Krychowiak, Maczynski (76. Jodlowiec), Grosicki (87. Peszko) - Milik, Lewandowski


Tréner Nemecka Joachim Löw rovnako ako proti Ukrajine vyrukoval s netypickým útočníkom Götzem. Jediná zmena v základnej zostave úradujúcich svetových šampiónov tak nastala v strede obrany, kde Mustafiho nahradil Hummels. Kouč Poľska Adam Nawalka pristúpil ku dvom úpravám úvodnej jedenástky v porovnaní so stretnutím so Severným Írskom. Zraneného brankára Szczesného zastúpil Fabianski a uzdravený stredopoliar Grosicki zaujal miesto Kapustku. Na tribúnach francúzskeho národného štadióna na okraji Paríža mali prevahu fanúšikovia "bielo-červených", s loptou boli aktívnejší Nemci. Snahu však pretavili iba do vedenia v rôznych štatistických ukazovateľoch, strelecky to bezvýsledne skúšali Hector, Kroos, Khedira či Götze. Niektoré ich akcie nádejne pripomenuli ťahy z víťazného úvodného vystúpenia v skupine (2:0 nad Ukrajinou).

Hneď po zmene strán zahrozili Poliaci, nemecký brankár Neuer bol odsúdený do úlohy pozorovateľa, ale Milik hlavou tesne nedosiahol na center z kopačky Grosického. V 57. minúte Müller fauloval Krychowiaka, priamy kop v prospech Poľska rozohral Lewandowski na Milika, ktorý prudkým projektilom netrafil priestor troch žrdí. O pár sekúnd neskôr sa Nemci dopustili chyby v rozhorávke, no Lewandowského zakončenie v rozhodujúcom momente zblokoval Boateng. Milik pohorel vo veľkej príležitosti aj v 69. minúte, keď opäť poriadne nezasiahol loptu. Na opačnom konci nebezpečne vystrelil Özil, spoľahlivý i efektný zákrok predviedol Fabianski. Po ostrejších minútach v úvode druhého polčasu sa z ihriska opäť vytratil väčší rozruch a mužstvá sa tak rozišli bez gólov.

Tabuľka C-skupiny:

1. Nemecko 2 1 1 0 2:0 4
2. Poľsko 2 1 1 0 1:0 4
3. Sev. Írsko 2 1 0 1 2:1 3
4. Ukrajina 2 0 0 2 0:4 0
 

Vyberte región